5 saker du borde göra med huset innan vintern och snön kommer

17 november, 2021

Årets kallaste årstid är snart här, ett väderläge som ofta även innebär snö i större eller mindre mängder. Hur mysigt det än må vara med snö så kan den orsaka flertalet skador på våra hus om vi inte förbereder oss ordentligt. Vad ska man tänka på och vad får man inte glömma innan vintern och snön är här med besked? Ta del av Annelie Lännestad på Raksystems Independias tips! 

Igår kröp temperaturen här i Göteborg ner till -0 grader. Visserligen bara för några timmar men man han känna den bitande kylan. I andra delar av landet är ni redan nere på minusgrader och även snön har börjat falla på vissa platser. Med risk för att vara lite sent ute, i alla fall för er som bor i norr, så kommer här ändå tips på 5 saker du borde göra med huset innan vintern och snön kommer.

5 saker du inte får glömma:

1. Rensa hängrännor från barr och löv så att vattnet kan rinna undan och på så vis inte tränga in under takpannor och papp.

2. Se till att taket är helt och tätt! Börja med att titta på vinden (om du har en). Se efter om du ser några fuktfläckar. Sen tittar du utvändigt så att pannor är hela och ligger på plats eller att den konstruktion av tak som du har är helt.

3. Se över fasaden om du har en putsad sådan. Finns det sprickor så finns risk att vatten tränger in och sedan fryser på vilket kan orsaka frostsprängningar. Åtgärda de sprickor du hittar innan det är för sent.

4. Skall du åka bort i vinter. Stäng då av huvudledningen till vattnet så att den inte fryser sönder.

5. Tätningslister tappar sin effekt efter några år och behöver bytas ut. Har du självdrag ska dock luften komma in i fönstrets övre del. Otäta fönster och dörrar ger dig en högre uppvärmningskostnad.

Bonus tips:

  • Ha sand hemma. På så vis kan ni undvika halkskador.
  • Införskaffa en snöskyffel i tid om du inte har en.
  • Kontrollera även rasrisken (om det fallit mycket snö) emellanåt. Om det ömsom snöar ömsom töar blir risken större att snön rasar /åker av taket. Håll därför extra koll när temperaturen skiftar så att ingen behöver få ett lass snö över sig.

LÄS OCKSÅ: Checklista – 7 punkter för att undvika fukt i hemmet

Frågan alla vill ha svar på:

*Om du ska skotta bort snödrivor från husfasaden eller inte, råder det delade meningar om. I Norrland skottar många upp snön mot husväggen för att hindra tjälen och för att kylan inte ska nå vattenledningen. Om du skottar runt huset, ska du inte ta bort snön där vattenledningen går in, eftersom snön isolerar mot kylan. Se även till att dagvattenbrunnar inte är täckta av is eller snö och skapa en fri väg fram till brunnarna så att smältvattnet inte däms igen av snövallar.

*Ur medlemstidningen Villaägaren.

LÄS OCKSÅ: Undvik stora skador i ditt hem – med små medel


 

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR

Annelie Lännestad, Raksystems Independia

Vi som skriver huskrönikan här på Boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Raksystems Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen