Bostadsmarknaden i Spanien: Kan man göra ett kap nu?

22 maj, 2020

Nya förutsättningar kräver nya insatser. Ställa om snarare än att ställa in. Mäklarföretaget Bjurfors Real Estate i Spanien genomförde förra veckan ett webbinarium för att svara på de frågor som potentiella köpare har om att köpa bostad i Spanien. Fokus för det här webbinariumet var Nerja och de medverkande hade mycket frågor om bland annat uthyrning, men också om skillnader mellan spanska och svenska banklån, golfutbud, avstånd till skidbackar och om det är läge att göra ett kap under rådande omständigheter. Vi har sammanställt en Q&A med de frågor som ställdes, och svaren som Bjurfors gav på frågorna. Resultatet blev en hel del nyttig information för dig som funderar på att köpa en bostad i Nerja, Spanien. 

Länk: Boneo – utland: Hitta ditt drömhem i solen

Hur är fastighetsmarknaden i Spanien nu?

Då Spanien har varit i total karantän i drygt 2 månader så har vi tyvärr inte haft möjlighet att ha visningar eller träffa kunder fysiskt. Detta har skapat ett uppdämt behov på marknaden – och nu när restriktionerna trappas ned så sätter vi gång med visningar och kundmöten igen. Därför är det svårt att säga i dagsläget hur marknaden ser ut då vi har varit i pausläge.

Hur hårt reglerat är uthyrning. Kan man hyra ut allt?

Du behöver en uthyrningslicens för att hyra ut. Det finns dock inga restriktioner mot att hyra ut. En uthyrningslicens brukar kosta runt 70-80€ och Ernesto på advokatbyrån Sanchez Solicitors eller en uthyrningsfirma kan hjälpa dig med ansökan om du vill. Du får hyra ut så fort du gjort en ansökan om uthyrning – så du behöver inte vänta till du fått själva licensen.

Om man tänker hyra ut, räknas hyresintäkter in när lånen beräknas?

Nej, hyresintänkter räknas inte in – då det inte är en “garanterad” inkomst.

Vilka områden är bäst att köpa i om man vill hyra ut?

Störst uthyrningspotential är det i Nerja och Torrox Costa.

Hur är uthyrningspotentialen i Torrox?

Det är generellt god uthyrningspotential i Torrox Costa. Precis som i Nerja är det populärt att hyra ut till många olika nationaliteter – vilket gör att det är lättare att få en bra beläggning/år. Vi kan gärna förmedla kontakt med uthyrningsfirmor som kan ge en mer exakt uppfattning om hur mycket man kan hyra ut för per år. En uthyrningsfirma tar vanligtvis mellan 15-25% för att hantera allt kring uthyrningen.

Vilka skillnader är det mellan ett spanskt och svenskt banklån? Hur gör man om man behöver låna pengar?

Det har blivit vanligare att låna i Spanien jämfört med tidigare. Då du köper och belånar i samma valuta så kan det också ses som en trygghet av vissa kunder. Spanska banker har nyligen tagit bort alla uppläggningskostnader, vilka kunde vara ganska höga tidigare. Lån i Spanien ska amorteras av till man fyller 65-70 år och du kan vanligtvis belåna upp till 70% av det lägsta av bostadens försäljningspris eller marknadsvärde (en värdering görs alltid av en auktoriserad värderingsman). I Sverige har vi ett samarbete med SEB och i Spanien kan vi förmedla kontakt med lokala banker för att diskutera låneupplägg. Precis som i Sverige så gör de spanska bankerna en genomgång av din ekonomi och ger dig sedan ett låneerbjudande. Vi rekommenderar att man jämför både svensk och spansk bank för att få de bästa lånevillkoren just för dig.

Hur fungerar uthyrning och vilken hjälp kan man få?

Vi förmedlar gärna kontakt med lokala uthyrningsfirmor som kan hjälpa till med allt kring uthyrning. De ser till att det fungerar med städning, nyckelutlämning samt all annan service kring uthyrning. Om t.ex en glödlampa behöver bytas, en kran behöver fixas – så löser de detta. De erbjuder oftast olika typer av “paket”, där man även kan välja att köpa endast en del av tjänsten om man exempelvis vill hålla i bokningar själv. Vissa firmor kan erbjuda både en viss % i avgift alternativt att man kommer överens om en viss inkomst/år – oavsett hur mycket som hyrs ut. Då styr uthyraren själv över veckopriser etc. Uthyrningsfirmorna kan även ge dig en uppfattning om ungefärliga priser per vecka om du är intresserad av en bostad i ett visst område.

Hur är strandpromenaden i Torrox, är den så fin som det sägs?

Den är fantastiskt fin! Många restauranger, cafeer, barer, palmer och annan växtlighet. Den är oerhört populär för promenader och sträcker sig från den vackra fyren till nästa by el Morche.

Är det en ny hamn på gång i Nerja/Torrox-området?

Det finns ett planerat och godkänt projekt för en marina i Torrox Costa (vid urbanizacion Calaceite / Tamango Hill). Det som behövs för att projektet ska komma igång är en privat finansiär.

Jag har hört att det är problem med reningsverket i Nerja, stämmer det?

Projektet med reningsverket har haft en del “motgångar” och har tagit längre tid att komma igång med än planerat. Nu är det dock på gång och testkörning görs i sommar.

Hur långt är det till skidåkningen?

Från Nerja tar det ca 1h och 20 min till Sierra Nevada.

Blir det prisfall efter Corona? Kan man “göra kap” nu om folk tvingas sälja snabbt?

Det är svårt att säga något om bostadspriserna i dagsläget. Vad vi ser är ett det finns ett uppdämt behov både från köpare och säljare nu. Vissa säljare kan ha mer bråttom att sälja – om de t ex har köpt en annan bostad eller kanske har finansiella problem. Dock är det relativt billigt att äga en bostad i Spanien – så de säljare som inte har bråttom att sälja väljer nog snarare att avvakta till rätt bud kommer. Vi rekommenderar alltid att stämma av läget med oss på Bjurfors och komma med ett bud.

Hur ser ni på framtiden nu när Corona finns här?

Se även ovan svar. Vi ser ett större intresse för digitala visningar än tidigare och att det är ännu viktigare att hitta “rätt läge” – dvs en god investering som är bra på lång sikt. Kustorterna har högst efterfrågan från våra kunder. Närhet till strand/hav, vacker natur, lugnt tempo, hög livskvalitet, stor möjlighet till utevistelse samt mindre “kommersiella” orter är vad de flesta av våra köpare söker.

Vågar man investera i ett nybygge, hur ser marknaden ut och vart är priserna på väg? Är det risk för konkurser?

Vi samarbetar och säljer endast bostäder åt byggföretag som erbjuder bankgaranti och har bygglicens. Detta innebär att banken garanterar alla dina insatta pengar i ett projekt (en lägenhet till exempel). Detta gäller även reservationsavgiften. Byggbolagen är de som har haft minst uppehåll i sitt arbete – de har endast haft 2 veckors uppehåll under karantänen. Detta innebär att byggnationerna fortgår enligt plan. Om det är en bra investering beror på ditt tidsperspektiv samt vilket objekt du köper. Köper du en nyproduktion med ett eftertraktat läge – så kommer du troligtvis att göra en bra investering på längre sikt. Det är också viktigt att fundera på din tidsaspekt – köper du för att sälja direkt eller har du ett längre perspektiv? Vi ger gärna köprådgivning och tips till dig om vilka bostäder samt projekt som är mest eftertraktade.

Hur stort är golfutbudet hos er?

Det finns 5 golfbanor i Nerja / Málaga-området. Baviera Golf i Caleta de Velez, Añoreta Golf i Rincón de la Victoria, Santa Clara i Granada, Guadalhorce norr om Málaga. Den närmaste från Nerja och Torrox är Baviera Golf i Caleta de Velez (ca 2 mil från Nerja och 15 km från Torrox Costa ). Det finns också långt framskridna planer på att anlägga en golfbana i Nerja. Se denna länk , endast på spanska än så länge. Det ska komma på engelska.

Den 28 maj arrangerar Bjurfors ett webbinarium för Denia, Albir och Valencia: Anmäl dig här

Blogger

Bostad utomlands, Bostadsmarknaden

Alexander Erwik

Redaktör Boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen