Mijas/Fuengirola/Marbella: Köpa bostad i solen – det här ska du tänka på!

29 maj, 2020

Drömmen om ett hem i Spanien lever än. Det intygar köpmäklaren Johan Ljung på HusmanHagberg real estate i Spanien. Där han jobbar med tre distrikt som svenska bostadsköpare visat stor kärlek till. Pulserande och händelserika Marbella stad, pittoreska bergsbyn Mijas och folkliga Fuengirola.

Vi har intervjuat Johan Ljung om vad man behöver tänka på inför sitt bostadsköp, hur man ska förbereda sig och vilka extrakostnader man behöver räkna med, men också vilka områden som är särskilt spännande nu. Dessutom fick vi en hel del tips om stränder, nattliv och upplevelser. 

Passa också på att ta del av Johan Ljungs tips på bostäder till salu i hans distrikt som finns här bland bostadsannonserna på Boneo.se. 

Foto: Johan Ljung HusmanHagberg

Hur hamnade du i Spanien? 

Jag var franchisetagare för HusmanHagberg på Kungsholmen i Stockholm i många år och var redo för något nytt. I samband med detta fanns en möjlighet hos HusmanHagberg att starta upp på Costa del sol. I och med min långa relation mad HusmanHagberg så ville jag ta chansen och fortsätta jobba i företaget. Idag är jag franchisetagare här nere i Spanien.

Hur skulle du säga att det skiljer sig mest mellan att förmedla objekt i Spanien, kontra i Sverige? 

Den stora skillnaden är att det finns både köp- och säljmäklare. Det gör att många personer är inblandade i en bostadsaffär. Som mäklare i Sverige hade jag som mäklare all kontakt med alla inblandade parter. I Spanien är jag en del av ett större sammanhang. Min del är att fokusera fullt ut på min köpare, vilket också blir en fördel. Jag kan lägga alla min energi på min kund som vill hitta sitt drömboende.

Foto: Modern lägenhet med havsutsikt i Higuerongå till bostadsannonsen här

Vad tycker du bäst om med ditt jobb?

Det är relationsbyggandet. I Spanien har en man en djupare relation till sin köpare, och det är en relation som pågår länge. Ofta 2 år, ibland mer. Det händer att man som mäklare får en god relation med sin köpare. Det gör att fritid och jobb ofta går ihop på ett positivt sätt. Man kanske äter lunch eller middag med sin kund eller umgås, utanför de möten som man har i letandet efter ett bostadsobjekt. En annan sak som är bra med mitt jobb är att man kan nyttja sin fritid på ett helt annat sätt när man väl är ledig. Sen har vi även hög och lågsäsong som många andra semesterorter.

Hur har du anpassat ditt jobb efter rådande omständigheter? Hur har ni ställt om? 

Rörligheten är uppenbarligen förhindrad men vi måste fortfarande möta kunderna. För drömmen om Spanien lever fortfarande, det märker vi på våra kunder. Så det blir att luta sig mot digitala lösningar. Nu har restriktionerna lättat något och vi kan i alla fall komma ut och filma objekten. Vi använder FaceTime eller Whatsapp och visar de utvalda bostäderna för kunder som sitter hemma i Sverige. Innan vi börjar med digitala visningar så har vi sonderat terrängen och gett 10–15 objekt som förslag, utifrån vilka kunden har valt ut de mest intressanta. Vi ser också till att kunderna får all information skickad till sig, så vi kan gå igenom objektet noggrant och skapa en så vanlig visningsupplevelse för kunden som möjligt.

En bostad i Spanien som jag tittar på kan finnas hos flera mäklare, hur vet jag att den bostad jag tittar på inte redan är såld? 

Här är det som sagt ofta fler mäklare som har objektet. Det är väldigt många involverade personer i processen. Ibland kan det upplevas som rörigt. En viktig del i processen är att vi alltid måste gå till källan för att ta reda på information om objektet, som t.ex. om andra mäklare har planerat in visningar. Om det är andra visningar inplanerade så vet också min kund att det finns fler personer som är intresserade. Så mitt jobb är att ge min kund all den information som jag kan få från andra mäklaren. Här är alltid de fysiska visningarna exklusiva visningar, samma sätt som i Sverige vid en privat visning. En annan sak som kan vara intressant att känna till är att utgångspriset är en indikation på säljarens best scenario, och förhandlingen påbörjas allt som oftast under denna nivå. I Sverige går det sällan under utgångspris. Här i Spanien kan det bli tvärtom.

 

Foto: Nyproduktion i centrala Marbellagå till bostadsannonsen här

Vad behöver man ha för egenskaper för att jobba som köpmäklare i Costa del sol? 

Det finns inget reglemente här än så länge, så det betyder egentligen att vem som helst kan börja jobba som mäklare. Men de egenskaper man behöver för att göra det bra är lokalkännedom och vara en god lyssnare. Så att du utifrån den information gällande deras önskemål hittar ett antal objekt och områden som passar kunden. Man behöver tålamod. Här nere är det långa relationer som gäller mellan köpmäklare och kund. Om förutsättningarna ändras så behåller man ändå kontakten, tills det uppstår ett bättre läge för att köpa. Och så fortsätter det tills köparen har hittat vad han eller hon söker.

Vad behöver man tänka på när man väl är intresserad av en bostad? Hur bör man förbereda sig? 

En viktig sak är att man har 6000 euro tillhands, som är lika med en reserationsavgift. Det ska man gärna ha på ett kort så att man enkelt har access till det när det är dags. Man ska också tidigt bestämma sig för vad som är viktigt för en. Vad man söker och exakt var man söker det. Att t.ex. säga att man vill ha något i Marbella blir för brett. Man behöver sätta sig ner och ta reda på exakt var i Marbella, för att både spara sin egen och köpmäklarens tid. Marbella är väldigt stort och betyder olika saker för olika människor, rent områdesmässigt.

Foto: Unik etagevåning San Pedrogå till bostadsannonsen

Vilka är dina bästa tips för att bibehålla arbetsmoralen i Spanien, trots att sol och bad är en promenad bort, året om!

När man bor här är sol och bad inte så viktigt. När det är som varmast så vill man inte vara ute mitt på dagen, tro mig. Här är det också ett annat tempo, inte lika stressigt som i Stockholm men dock är det längre dagar. Med den livsstilen man har här nere kommer ett annat sätt att se på jobb, kontra privatliv.

Fuengirola, som är ett av de områden som du arbetar med, är en riktig sverige-favorit när det kommer till att köpa bostad i Spanien. Bortsett från solen, varför tror du att svenskar trivs så bra här?

Min uppfattning är att det är folkligt och passar många bra. Svenska kyrkan och skolan finns t.ex. här samt att det är lätt att ta sig runt för egen maskin. Dessutom är det bra kommunikationer och nära till flygplatsen. Man lever bra staden med 75 000 invånare där det finns allt man behöver.

Foto: Nyrenoverad havsnära lägenhet i Los Bolichesgå till bostadsannonsen

Vilka lokala företeelser behöver man ha i åtanke? I jämförelse med Sverige…

Här köper man i befintligt skick rakt upp och ner. Det är upp till mäklaren att förklara vad man bör tänka på. Det är inte alltid samma standard som i Sverige och man ska vara medveten om att det finns stor variation på standard. Det finns golvvärme och ventilation på sina ställen, men absolut inte alltid eller i alla fastigheter. Man ska vara väl medveten om att Spanien har ett annorlunda klimat jämfört med Sverige. Det vet de flesta, men inte alla känner till hur klimat påverkar innemiljön, eller varför det är så viktigt med ventilation och skillnad mellan norr och söderläge. Till skillnad från Sverige, där mycket är reglerat, finns det en del att tänka på i Spanien. Till exempel, om du lämnar din bostad här nere, släcker ner och packar ihop, stänger av ström och ventilation, så kan det mycket möjligt vara svartmögel på möbler när du kommer tillbaka efter ett halvår. Ett tips är att alltid ha någon passiv fläkt som är på när du inte är på plats, eller att du helt enkelt har någon som kommer och vädrar.

Vad finns det för tilläggskostnader som vi annars inte är vana vid när vi köper i Sverige? 

I Sverige tillkommer lagfart och pantsättningsavgifter. Här finns också lagfart, men även advokat, moms och notariekostnad. I runda slängar får man räkna med 10.5% i påslag från priset vid köp om det inte är nyproduktion då får man räkna med 13.5%, då momsen är högre samt stämpelskatt.

Foto: Lägenhet med stor uteplats, Nueva Andaluciagå till bostadsannonsen

Vilka kriterier upplever du är vanligast förekommande bland svenska köpare? 

Svensken vill ofta ha två sovrum, stor terrass i sydvästligt läge med sol. Sen styr plånboken lite beroende på området. Ju mer i budget desto fler kriterier såklart.

Vilken typ av objekt skulle du säga är särskilt lättsålda bland svenskar? 

Det som går i skandinavisk stil. Nyproduktion eller renoverat i skandinavisk smak. Där man i princip bara kan flytta in. Sen vill de ofta ha ljust och fräscht. Man ser att det skandinaviska tänket har influerat en del byggherrar här nere. Förr var det inte särskilt vanligt med öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. Nu har i princip alla nyproduktioner kök som är sammankopplade med vardagsrum.

Foto: Härligt penthouse, Riviera Del Solgå till bostadsannonsen 

Hur ser det ut med lokaltrafik i Mijas, Marbella och Fuengirola? Går det att ta sig fram någorlunda utan bil? 

Du kan alltid ta tåget från flygplatsen till Fuengirola eller de stationer som finns innan, är uppskattat av många. Även från Fuengirola in till Malaga går det tåg om man vill strosa runt lite där en dag. I övrigt går det bussar från flygplatsen till Mijas och Marbella. Om man inte bor mitt i stan så behöver man en bil för att ta sig runt, efter Fuengirola. På den punkten är det som i USA.

Förutom sol och bad finns det väl en hel del att uppleva i Fuengirola. Vilka tre sevärdheter tycker du är allra bäst? 

Sohail, slottet, där är det oftast event av olika slag på kvällarna. Inne i Fuengirola finns även en marknad som kallas kallas Ferien som är väl värd ett besök. Sen kan man åka upp och vandra i bergen i Caminito de Rey som är särskild känd. Sen är det alltid trevligt att ta sig upp i naturen och ta en cykeltur i bergen. Annars firas det ordentligt på alla de olika helgdagar som finns här, som är alltid en upplevelse.

Foto: Mycket fin villa, Riviera del solgå till bostadsannonsen

Du jobbar också med Marbella. Och det är väl, om jag inte misstar mig, en stad som växer. Om jag vill investera i ett område som kan bli spännande i framtiden, var tycker du jag ska titta på?

Här brukar jag normalt ställa följdfrågor för att ta reda på exakt vad kunden är ute efter. Men två ställen som jag tycker man ska titta på är områdena öst och väst om Marbella stad, där du har lugnet men ändå närhet till fina stränder.

Var hittar man den bästa utsikten?

Personligen tycker jag La Concha och Benahavis

Foto: Bostadsrätt, med närhet till allt, Mijas Costasgå till bostadsannonsen

Om jag köper för att hyra ut, vad skulle du vilja ge mig för råd inför det, förutom att jag måste ha en licens…

Red not: Denna fråga besvaras i en tidigare intervju med mäklaren Ewa Nyström. Den intervjun hittar du här. 

Marbella är känt för sitt nattliv, vilka ställen kan du tipsa om? 

Strandhäng på dagen, t.ex. Trocadero eller någon chiringuito. Sen tar man sig till poolklubben Nau. Byter om. En middag på Puente Romano eller någon av det välrenommerade restauranger som finns i staden. Hur länge du vill vara uppe är upp till dig

En tredje plats som du jobbar med är bergsbyn Mijas. Hur skiljer sig Mijas, Marbella och Fuengirola? Finns det några tydliga skillnader från de platserna.

Mijas Pueblo som den heter är den vita byn i bergen som är ett väldigt lugnt område. Ofta välbesökt under turistsäsong för sin charm och läge, fantastiska utsikt och naturnära. Fuengirola är lite mer en småstad med puls, och du kan enkelt hitta det mesta runt hörnet. Bra priser på många restauranger för det som vill leva på lite mindre budget. Marbella är på sina ställen lite mer flärd och hålligång under sommaren med rikligt utbud av butiker och välrenommerade restauranger. Exklusiva butiker i Puerto Banus lockar många under högsäsong samt utelivet.

Foto: Nyproduktion Golden Milegå till bostadsannonsen

Marbella har ett ganska stort svensk-community. Om jag vill bo lite mer urbant, med färre svenskar omkring mig, vilket av de tre områden du arbetar med passar bäst för det? 

Fuengirola, men även San Pedro och Estepona. Vill man verkligen ha något spanskt så erbjuder Malaga mycket av det, med en internationell touch.

Om jag nu skulle vilja ha lite svensk trygghet, vad finns det för svenskorganisationer som du kan rekommendera? 

Först och främst blir det naturligt sätt att träffas för de som har barn i skolan. Även inom sporter som golf och paddel, här träffas många svenskar. För de som åker ner för vattensporten så finns det ett community. Mycket är, som du hör, kopplat till sport eller till att ha barn i skolan. Att göra aktiviteter här nere är mycket för att träffa nya människor och vänner.

 Och vilka platser passar bäst för barnfamiljen som vill ha lugn och ro? 

Marbella öst, och precis innan man kommer till Marbella stad. Där hittar du också den bästa stranden. Magisk lugn och inget sus och dus. Även Riviera del sol och Calahonda är populärt för barnfamiljer.

Och för singelkvinnan eller mannen som vill ha puls, party och flört? 

Marbella stad är kul för att det är en blandning av alla typer av människor. Sen hela golden mile bort till Puerto Banus. Från Marbella stad till Nueva Andalucia. Där har du närhet till både party och strand. Då kan man inte misslyckas med att ha tråkigt.

Vad skulle du säga är den största kulturella skillnaden mellan spanjorer och svenskar? 

Svenskarna har mer struktur. Gillar mer struktur och snabba svar. Det är lite mindre snabba svarat här nere. Med glimten i ögat. Livsstilen är annorlunda här och en lunch får gärna ta 2 timmar. Här dör man inte av stress. Ibland kan ett ärende äta upp en hel dag. Man måste lära sig att ha tålamod. Ikea och banken samma dag är ingen bra idé. Många är helt slut i början på grund att man planerar in för många saker på samma dag. Saker tar sin tid. En sak i taget.

Finns det några bostadsområden som du tycker är särskilt spännande just nu? 

Många har valt att köpa i Higueron. Nära Fuengirola. Här har man en riktigt bra byggkvalité med magisk utsikt och allt möjligt utbud.

Av: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen