Experten förutspår – så kommer framtidens bostäder att se ut!

15 mars, 2022

Med tanke på allt omvälvande som hänt i världen den senaste tiden så kan man inte låta bli att fundera över hur pandemier och andra kriser även påverkar bostadsmarknaden? Kommer den gröna vågen som växte i snabb takt under Covid-19’s framfart att minska nu när bensinpriserna ökar? Blir det helt enkelt för dyrt att bo på landet? Hur kommer utbud och efterfrågan att se ut? Boendeekonom Claudia Wörmann på SBAB spekulerar kring framtidens bostäder i veckans Bolånepanel. 

Har pandemin lett till att vi kommer att se något förändrade bostäder i framtiden? Kanske det. Sannolikt satte pandemin i alla fall större fokus på hur bostäderna är disponerade. Den där öppna planlösningen stökade till det för många trångbodda. Om en familjemedlem satt i kök och vardagsrum och arbetade, ett barn sov i det enda sovrummet fick teamsmötet genomföras i hallen, klädkammaren eller på en pall i badrummet. Det här med att arbeta hemifrån kräver mer planering än yta skulle jag säga. Den optimalt planerade bostaden kan, även om den är liten till ytan, fungera alldeles utmärkt som både hem och arbetsplats. Jag kan ibland fastna i filmer om helt fantastiska, oftast japanska, byggnadslösningar för att maxa planlösningen på liten yta. Man trycker på en knapp och så kommer ett kök ur en vägg, en annan knapptryckning och vips så har man en säng.  Där sätter de svenska byggreglerna stopp. För att kunna göra det möjligt att bygga yteffektivt snarare än stort krävs det att de svenska byggreglerna ses över.

Andra alternativ

Kanske finns det fler alternativ för den som bor trångt än att köpa/hyra en större bostad.  Arbetshubbar till exempel, som man går till i närheten av hemmet. Man hyr en kontorsplats de dagar man behöver och efter behov.   Sannolikt kan det också verka positivt på det sociala planet, vi kanske knyter helt nya kontakter där på den hyrda arbetsplatsen? Det har under flera år blivit alltmer vanligt att bygga nya bostäder med takterrass och gemensamt växthus och så. Jag skulle bli mycket förvånad om inte nya bostadsprojekt erbjuder sina nyinflyttade en arbetsplats att låna eller hyra vid behov. Sen kan man hoppas på att den där flexibiliteten som vi talat om i år, ja ni vet flexibel planlösning, blir mer vanlig. Det som är en arbetsplats på dagen, bakom skjutväggar, inlemmas i vardagsrummet igen när arbetsdagen är slut.

El- och drivmedelspriserna

Precis i detta nu så ligger dieselpriset på drygt 24 kronor, bensinen ligger på cirka 21 kronor per liter. I Skåne kostar en kilowatt timme i skrivande stund med skatter och tillägg cirka 5 kronor. Det kommer, om de höga priserna består, dra isär Sverige tror jag. Det är klart att för flerbarnsfamiljen på landsbygden i Skåne blir de nya höga priserna mer kännbara än för den som bor i en lägenhet och som kan ta allmänna kommunikationer till jobb och fritidsaktiviteter. Hur ska människor kunna ta bussen till sitt skiftarbete när det går en buss om dagen? Hur ska familjen kunna dra ned på tvättandet om tre i familjen tränar fyra dagar i veckan? Om pandemin ledde till en liten grön våg finns det stor risk att den helt kommer av sig. Det blir helt enkelt för dyrt att bo på landet utanför allmänna kommunikationer. Jag följer utvecklingen noga och hoppas att jag har fel.

Claudia Wörmann, SBAB

“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen