Experten – så har pandemin påverkat hur vi vill bo i framtiden!
30 november, 2021
Pool, balkong och öppen planlösning – eller? Det är ingen nyhet att pandemin fått oss att tänka om kring vad vi eftersöker i en bostad! Månader av hemarbete har tvingat par att lotta om vem som får ta dagens möte i sovrummet medan de som bor i lägenhet utan balkong har känt sig instängda. Boendeekonom Claudia Wörmann på SBAB siar om framtidens bostadstrender födda ur pandemins spår nedan. Vad tror du?
Text nedan av Claudia Wörmann – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
Har pandemin lett till att vi kommer att se något förändrade bostäder i framtiden? Kanske det. Jag tar mig friheten att skissa på vad som kan komma i ljuset av att efterfrågan på större bostäder ökat sedan pandemin slog till. Efterfrågan på småhus har varit väldigt hög under pandemin men även innan, trots det har nyproduktionen mestadels varit fokuserad på bostadsrätter i flerfamiljshus. Nuvarande situation kan förhoppningsvis motivera kommuner och byggföretag att bygga fler småhus.
LÄS OCKSÅ: Experten – så påverkar bostadsmarknaden våra livsval!
Öppen planlösning eller ej?
Under pandemin har många blivit varse att det där med helt öppen planlösning inte är optimalt. Bor man så kan det vara svårt för två personer att arbeta hemifrån samtidigt. En av de två kan vara nödd och tvungen att använda sovrummet som temporärt arbetsrum. Eller badrummet om det i sovrummet ligger ett barn och sover. Förhoppningsvis blir det helt avskilt eller delvis avskilt mellan kök och vardagsrum. Åtminstone som ett tillval.
Låt arbetet ta plats
Det här med att arbeta hemifrån kräver mer planering än yta skulle jag säga. Den optimalt planerade bostaden kan, även om den är liten till ytan, fungera alldeles utmärkt som både hem och arbetsplats. Jag kan ibland fastna i helt fantastiska, oftast japanska, byggnadslösningar för att maxa planlösningen på liten yta. Man trycker på en knapp och ut kommer ett kök osv. Där sätter de svenska byggreglerna stopp. För att kunna göra det möjligt att bygga yteffektivt snarare än stort krävs det att de svenska byggreglerna ses över.
Om man nu har möjlighet att arbeta, helt eller delvis, hemifrån även framöver ser man sig säkert om efter en större bostad om nuvarande upplevs som för trång. Kanske finns det för de som söker större, inom en snar framtid, fler alternativ än att köpa en större bostad. Arbetshubbar till exempel, som man går till i närheten av hemmet. Man hyr in sig efter behov. Det påverkar inte behovet av yta hemma. Sannolikt kan det också verka positivt för det sociala, vi kanske knyter helt nya kontakter där på den hyrda arbetsplatsen? Kontakter som vi annars inte ens hade stött på.
Gemensamma ytor
Det har under flera år blivit alltmer vanligt med gemensamhetsytor. Ni vet takterrass och gemensamt växthus och så. Jag skulle bli mycket förvånad om inte nya bostadsprojekt erbjuder sina nyinflyttade en arbetsplats att låna eller hyra vid behov i eller i nära anslutning till fastigheten. Sen kan man hoppas på att den där flexibiliteten som vi talat om i år, ja ni vet flexibel planlösning, blir mer vanlig. Det som är en arbetsplats på dagen, bakom skjutväggar, inlemmas i vardagsrummet igen när arbetsdagen är slut.
Uthyrningsdel
Och det här med uthyrningsdel. Jag har i år pratat mig varm för denna otroligt smarta lösning, men den verkar inte återuppstå. För långväga gäster är en egen avdelning med egen ingång perfekt, för barnen som ska skolas i att ha eget, för varannan veckas familjen och nu finns ytterliga en funktion nämligen att ha som arbetsplats för den som arbetar hemifrån.
LÄS OCKSÅ: Ekonomiexperten ser tillbaka och siar om framtidens bostadsmarknad!
Claudia Wörmann, SBAB
“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se