Annons

Trend & Design

Nyfikna frågor till Åsa Ingrosso: 'Det där är en fördom!'

När jag i veckan gör den här intervjun med Åsa Ingrosso så har jag följt henne i sociala medier i ungefär ett år. Hon är intressant att följa. Som en frisk vind som blåser över internet. Härligt osvensk och alltid glamourös. Positiv och ständigt i farten. Som en fascinerande urkraft. Jag tänker att Åsa Ingrosso aldrig har en 'bad hair-day' eller en lat dag i hela sitt liv. Under den här intervjun kommer både en och två fördomar om Åsa att grusas för mig. Åsa Ingrosso är högst mänsklig, precis som oss alla andra. Hon verkar bara få mer gjort än jag.  

Jag vågar, som hennes följare i sociala medier, påstå att Åsa Ingrosso alltid har någonting på gång. Samtidigt som hon driver restauranger med maken Emilio Ingrosso (som hon beskriver som sin siamesiska tvilling) designar hon väskor, ljusstakar och är inredare till yrket. Dessutom råder det ingen tvekan om att Åsa också älskar att inreda sitt hem, och lägger mycket tid på det.  Två hem faktiskt. Ett i Sverige och ett på Mallorca. Jag har intervjuat Åsa och inser nu att jag glömde ställa en högst relevant fråga: Hur hinner Åsa Ingrosso med allt? 

Av: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se 

Bilder på Åsa av fotografen Niklas Lundström

Hej Åsa, vad betyder ett hem för dig? 

- Trygghet, lugn och ro. Mitt hem är mitt allt. Därför lägger jag ner väldigt mkt pengar, tid och energi på det. 

Nu har ni ju två boenden, ett i Sverige och ett på Mallorca, hur skiljer sig hemmen åt inredningsmässigt? 

- På Mallorca har vi en mkt ljusare stil, korgar, vita ytor, stora panoramafönster. Lite mer beach style. 

Vad har du för inredningsstil, hur skulle du beskriva den? 

- Jag har nog en ”extra allt” stil (skratt) Jag älskar stora mattor, stora speglar, mycket guld och metaller. Maffiga glaslampor och mycket detaljer. Jag jobbar mycket utifrån stilleben, ett måste för att det inte ska bli plottrigt. Jag har sedan jag började med inredning alltid eftersträvat att hemmet ska kännas som en hotellsvit. ”Varför bo på hotell när du kan lyxa hemma” 

Säg något hemma som du kan titta på och känna ren lycka av...

- Jag drejade ett stort fat när jag var keramiker för många år sen. Ibland sätter man form, glasyr och dekoration så det blir en 10:a. Det är lååångt, långtifrån varje gång. Jag har ett stort vitt fat och det är en sån perfekt 10:a. Sen har jag en stor fasettslipad, helt underbar kristallburk med mässingslock och en liten gren uppepå som handtag. Den är jag väldigt rädd om, då jag fick den i morsdagspresent något år. Annars fäster jag mig inte jättemycket vid prylar. Dom kommer och går hela tiden.  

När jag ser dig så tänker jag att du gillar dyrt och att du kanske inte har så mycket begagnat hemma. Fördom eller sanning? 

- Nä.. det där är en fördom! Du har sett Wahlgrens värld! (skratt). Det är tv vet du väl?! Jag är tvärtom en ”spara”. Jag ritar ofta mina möbler själv och låter tillverka om jag inte kan tillverka eller renovera något gammalt själv. Jag har varit på varenda loppis i Småland som 30 åring och fyndat, sågat av ben på bord, slipat, målat och gjort om mängder av möbler. Jag älskar hela den processen. Underbart att återanvända allt i hemmet. 

Vad skulle Emilio säga är ’typiskt Åsa’ rent inredningsmässigt?

- Frågar honom nu. Svar: Spegelbord och tapeter (skratt)  

Du är ju inredare, när och hur kom du på att det var det du ville göra med ditt liv? 

- Jag var väl i 7-8 års åldern när jag möblerade om så mycket i mitt flickrum att sängen gick sönder. (skratt) Och inredningen har liksom alltid hängt med mig. Jag var ganska ung när jag fick mina första uppdrag. Då hos vänner och med middagar som betalning. Inredningen har alltid funnits som en central del i mitt liv och så har jag gjort andra designgrejer bredvid! 

Var finns kunderna som anlitar inredare idag? Det känns lite osvenskt att göra det…

- Det var nog så förr. Idag vill väldigt många ha hjälp och Svenskarna är över lag väldigt intresserade av inredning. Men inte alla har kanske tiden, eller kunskapen att se vad som behövs. Mina kunder kontaktar mig oftast genom Instagram. 

Du känns ju i och för sig ganska osvensk som person. Vad har du haft för kvinnliga förebilder genom livet? 

- Åh. Jag har fått den frågan förr och jag hade nog behövt och jag önskar att jag haft någon bra kvinna som förebild. Men jag har aldrig haft det, jag har däremot alltid haft en inre tro på mig själv och att jag klarar allt jag vill och tror på. 

Hur skulle du säga att dina två hem idag skiljer sig från det hem där du växte upp?    

- Mina föräldrar var båda väldigt intresserade av inredning. Min mamma var utbildad dekoratör och vi hade alltid jättefint hemma. Det har alltid varit självklart att hemmet liksom får kosta pengar. ”Ditt hem är din borg” 

Vilken plats hemma är den absolut viktigaste för dig? Och varför? 

- Sovrummet tror jag. Jag älskar att gå all in där. Många glömmer bort allt fint som går att göra där. Ett sovrum behöver inte bara vara en säng och sängbord. Jag älskar stora fluffiga mattor, en stor spegel, en härlig sänggavel, sänglampor, detaljer och vackra sängkläder. I love it! 

Säg ett pedantiskt beteende som du har…

- Det är fasen att mina stilleben ska stå perfekt. Jag kan flytta fram och tillbaks, fram och tillbaks, tills det står perfekt överallt! Och dom är många. Jag har små grupper med inredning här och var. 

…Och ett beteende som skulle kunna indikera att du har lite OCD (tvångssyndrom)…

- Nej då får du prata med Emilio. Haha.. där har du städmani deluxe i sann OCD anda. 

Hur är du som värdinna? Gillar du att ha folk hemma eller är hemmet en mer privat fristad för dig? 

- Jag tror att jag är en grym värdinna. Jag älskar att ha middagar hemma, älskar att laga mat och se till att alla har det bra. Det kom väldigt väl till pass när jag plötsligt hamnade i restaurangbranschen när jag träffade Emilio.  

Vad får man absolut inte göra hemma hos dig?

- Jag är nog väldigt tålmodig och tolerant med det mesta men förstör inget är du snäll! Haha. 

Vilken rutin hemma övar du på att bli bättre på?

- Oj vad svårt, jag tror inte jag har något sånt direkt. Men jo! Kläderna jag lägger i en stor hög i fåtöljen i sovrummet. Ingen sitter någonsin där!

Förutom att du inreder åt andra så designar du en del själv, till hemmet. Vad finns det på marknaden att köpa för den som vill ha något signerat Åsa Ingrosso? 

- Min lampkrona ”Perla” som jag designade ihop med Hallbergs Of Sweden till vår nya restaurang på Mallorca, den finns nu i en mängd olika varianter. I både mässing och silver. Livelli & Como är två olika mässingsljusstakar jag gjort ihop med HILKE design. Finns snart på en mängd olika ställen bla på NK & Cervera.  ALBA är en mocca väska jag designat åt Dailey Elegance i en perfekt greige färg med tillhörande plånbok. En klädkollektion kommer oxå till sommaren. Tillsammans med Wall Of Trend har jag designat ett flertal sänggavlar och nu till Mallorca kommer ytterligare en ny modell. Sen har jag och Emilio designat vår egna soffa. Den skulle varit ute nu om inte Corona hade satt stopp för tygleveransen. Men den är snart på G. Sååå roligt!! 

Du och Emilio är ett par som ständigt hänger ihop, det har du bland annat skrivit om i sociala medier. På vilka sätt kompletterar ni varandra i hemmet? Skulle du säga…

- Ja, vi är verkligen som siamesiska tvillingar. Alltid tillsammans. Vi försöker göra saker var för sig men vi sugs liksom ihop igen. Haha.. Han är otroligt duktig på inredning och har en fantastisk stil i det mesta. Det är alltid honom jag bollar med om allt som har med design att göra. Sen städar han ju som sagt som en liten tok och älskar ordning. Det är väldigt skönt att äntligen ha en man som är lika mån om hemmet som jag.

Emilio och jag har nu dryga 7 år bakom oss och sedan dag ett har vi suttit ihop som siamesiska tvillingar. Jag skämtar verkligen inte. Vi är alltid tillsammans. Vaknar, jobbar, äter, sover på repeat.. Dagen sätter igång med juicer, frukostar, powerwalks och ”en miljon” samtal och möten som ska avhandlas varje dag med bla vår vinagent, vår gestoria, personal, leverantörer, byggare el liknande. Sen äter vi lunch i solen. Oftast.. Jag jobbar med min inredning och om det inte är fysiskt här så är det på distans med dator och telefon i Sverige. Oftast är Emilio med eller så är han på ngt matmöte i ngn av rest. Eller så skissar jag på ngn design eller tapetserar eller målar väggar.. (älskar att måla 😂) Är det inte ett möte så är det ngt annat. Det går verkligen i 190 och även om vi kan bli galna på varandra ibland, så är vi som två Kärleksmagneter som konstant sugs ihop. Vi har få, få tillfällen då vi faktiskt varit helt ifrån varandra. Jag kan tom räkna dom på en hand.🤟🏼Ni vet ju, precis som vi att det pratas och det tisslas om allt å alla.. Å vi får höra mkt konstigt som sägs.. tro mig! 🙈 Nyligen dök det upp ngt riktigt osmakligt om att vi var konstant otrogna mot varandra, både Emilio & Jag. Vem hittar ens på ngt sånt om andra människor!? Sååå sjukt! Men det roliga i detta är att vi verkligen kan se på varandra med det lugnaste hjärta och garva åt sånt skit. För vi VET att det är tidsomöjligt. 😂 Sen att vi aldrig skulle göra så mot varandra är en annan sak. 💕 Men när detta tramset kom upp för en tid sen tittade vi på varandra och faktiskt skrattade. Det är ganska intressant ändå hur människor är och fungerar. Att en sån här sak ens blir till? Vad är man gjord av då? Hat? Avundsjuka? Missunnsamhet? Vad driver människor att skapa rykten. Å vad driver folk att sprida dom? Jag kan verkligen bli uppriktigt sorgsen över hur dåligt man måste må för att göra så mot någon! Ofta kommer det dessutom ifrån folk i ens närhet. Hur tragiskt? Många vill verkligen se och hitta brister. Är det kanske för att slippa se och ta tag i sina egna? ❤️😘

A post shared by Åsa (@asa_ingrosso) on Feb 20, 2020 at 11:08pm PST

Du är nominerad till två priser i rum21:s tävling Årets inredningsinspiratör 2020. Både ’årets intstagramflöde’ och ’Årets trendsättare’. Vad tror du om dina chanser att vinna? 

- Åh det finns så många duktiga själar där ute. Grymma tjejer & killar som brinner för inredning lika mkt som jag. Min fördel är kanske att många sett vad jag gjort på sociala medier. Det är lite det svåra med detta yrket. Att komma ut så folk ser vad man har för stil. 

Det är ju en tävling som avgörs på antal röster. Vad har du för strategier för att ta hem det här? Jag utgår från att Biancas instagram är en del av den planen??

- Nä, faktiskt inte. (skratt). Vi får väl se om jag ligger långt efter när det närmar sig slutet. Nej, men jag har gjort som alla andra tror jag och lagt ut det på min insta, jag har även bett vänner och familj att rösta. 

!Här kan du rösta på Åsa Ingrosso i Årets inredningsinspiratör

(årets trendsättare hittar ni henne som nr 15 och som årets instagramflöde så är hon nummer 120) 

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons