Titta in i det omtalade tempelhuset!

7 april, 2020

Det är utan tvekan ett av Sundsvalls häftigaste och mest omtalade hus, som nu är till salu. Huset ser ut som en slottsflygel som brutit sig loss från sitt slott. Och visst påminner det också lite om ett tempel?

Huset är sekelskiftes och ligger på ett av Sundsvalls bästa söderlägen. Från en av balkongerna har man också en magisk vy över Sundsvall. Staden som fostrat Henrik “Zäta” Zetterberg, Magdalena Forsberg, Yohio och Charlotte Kalla. Huset på Ludvigsbergsvägen 9 är också lite av en ‘kändis’ i Sundsvall. Nu pratas det säkert om vem som snart kommer att flytta in här, då huset nu är till salu.

Läs också: Kolla in minislottet i skogen

Foto: En av flera balkonger med utsikt över Sundsvall. 

Förutom en fantastisk utsikt över Sundsvall och ett hus som är både vackert och unikt, får de nya ägarna hela 12 rum, varav 8 är sovrum. Den totala boarean är 380 kvm, men då tillkommer också ett gårdshus från 1800-talet på hela 100 kvm. Flera balkonger finns både i huvudbyggnaden såväl som i gårdshuset.

Foto: Välkomnande entré från gatan

Läs också: Supercharmig skånelänga en av veckans mest klickade bostäder

Huset är, med sina historia från 1800-talet, också en del av Sundsvalls historia. Bilder på huset har till och med kunnat beskådas på Sundsvalls museum. Av de äldre bilderna att döma, som går att hitta på nätet på Floras tempel, har huset en gång i tiden haft en stor trädgård nedanför. Och då tronade huset i det närmaste allena på toppen.

Foto: Vardagsrum i huvudbyggnaden, med kamin

Läs också: Praktfull grosshandlarvilla med mäktigt sjöläge

Idag är det betydligt mer bebyggelse runt omkring än för 100 år sedan, och trädgården är betydligt mindre. Men varför kallas husets Floras tempel? Efter en brand 1888 så har huset bebotts av bland annat en häradshövding (gammalt ord för domare), en grosshandlare, och en viss fröken Flora Sundberg. Och det är alltså den senare som är uppkomst till smeknamnet. Ett googlesök på ’Fröken Flora Sundberg’ blir man inte så mycket klokare av, men det finns säkert något att läsa om fröken Sundberg i Sundsvalls arkiv. Det blir helt enkelt en morot till de nya ägarna, det där med att forska lite kring husets historia.

Fakta om huset

Boarea: 380 kvm

Biare: 120 kvm

Tomtarea: 1 695 kvm

Antal rum: 12 (8 sovrum)

Utgångspris: 13 000 000 sek

Läs mer och se fler bilder i bostadsannonsen

Fler bilder på huset nedan

Foto: Ett av flera lyxiga badrum

Foto: Huset lyser vackert med Sundsvall vid sina fötter

Av: Alexander Erwik, redaktör Boneo.se 

alexander.erwik@boneo.se 

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen