Sälja villa

En villa [vil:a] är ett friliggande småhus ämnat att vara en enfamiljsbostad. En enfamiljsvilla har oftast en eller två våningar ovan mark. Många villor har även källare och/ eller vind.

Sälja Villa

Vill du verkligen? Många frågar oss på Boneo 'När' de ska sälja sitt hus? Innan vi svarar på den frågan, brukar vi komma med en motfråga: vill du? Att sälja sitt hus, lämna sitt hem, sin trädgård, gatan, grannarna, där barnen lekt, alla jular och alla minnen kan vara en uppslitande och sentimental process. Säljer man dessutom på grund av att man blivit änka, änkeman eller som ett resultat av en skilsmässa så känns det många gånger som ett beslut man inte vill ta, men kanske måste. Det kan ändå vara värt att tänka igenom beslutet en extra gång.

Om det är ekonomin som styr beslutet så kanske det finns andra lösningar. Kanske kan du hyra ut ett rum? Har du vuxna barn som bor hemma kanske de kan bidra till boendet? Innan du tar det stora beslutet kan det vara värt att tänka igenom en extra gång. Att sälja en villa är att göra sig av med en livsstil.

Om du däremot av egen fri vilja bestämt dig för att du eller ni vill sälja villan, för att ni hittat nytt, behöver förändring, vill ha större eller mindre av olika anledningar, så börjar en spännande tid. Ni har mycket att planera och många beslut att fatta. Här nedan hittar du tips från oss på Boneo att tänka på under resans gång.

Rätt tidpunkt och rätt årstid

Till skillnad från när man säljer en lägenhet vars försäljningspotential inte påverkas av någon särskild årstid, är den bästa tiden att sälja hus generellt på våren och försommaren. Trädgården står prunkande i blom, frestar om en lång härlig sommar med frukost i solen och ljumma grillkvällar,. Bostaden stoltserar i sin allra finaste kostym (eller klänning). Därför väljer de flesta villaägare att lägga visning och försäljning under denna tid på året, vilket naturligtvis också ökar konkurrensen. Kolla därför hur många och vilka liknande objekt som är till salu i området. Det kan löna sig att vänta till sensommar eller höst, när utbudet på fastighetsmarknaden är mindre, om det visar sig att många av dina grannar också är i färd med att sälja.

Förbered fotografering och visning

Se detta som din chans att röja, kasta och ge bort allt som samlats i skåp och hyllor under alla år. Under Boneos stylingtips inför försäljning hittar du inspiration till vad som kan behövas att göras. Passa även på att ta lite personliga fotografier i huset innan du målar om och stylar för att det ska passa potentiella köpare. Om du inte redan fotograferat ditt hem flitigt genom åren. Oftast har man många fina minnen från tiden i huset, som kan vara kul att också visa barn och barnbarn i framtiden.

Värdering höjer priset

De flesta mäklare erbjuder gratis värdering, utan att du förbinder dig till något ytterligare. Kontakta fler mäklare med lokalkännedom och som sålt liknande fastigheter i ditt närområde och i din kommun. Ställ många frågor om deras synpunkt på villans skick, vad du skulle kunna förbättra, renovera , byta ut eller bygga för att öka värdet på huset. Använd deras erfarenhet för att optimera resultatet av din försäljning. Efter att ha konsulterat fler mäklare, åtminstone fler än en, ska du välja den mäklare som du har högst förtroende för och som du tror är bäst lämpad för att sälja just din villa. Tänk på att en mäklare som inte sålt ett hus tidigare, utan bara lägenheter, kanske inte är det bästa valet för dig. Att sälja hus är att försöka få någon potentiell köpare att ta ett av de största besluten i livet, och då brukar det krävas erfarenhet av just husförsäljning.

Hitta din mäklare

Granska noga de anbud du får från olika mäklare, vad gäller försäljning, villkor, arvode och om det är fast arvode eller provision.Här ska du inte ta förhastade beslut, även om du är ivrig med att sälja. Det kan skilja stora summor mellan olika mäklares anbud.Du bör också kolla vad som gäller under ensamrättstiden. Under en viss tid har mäklaren exklusivitet på försäljningen av ditt hus. Om du själv kommer i kontakt med en köpare, som du vill sälja till, och detta sker under den tiden mäklaren har ensamrätt, har hen rätt till provision.

Att också dubbelkolla att den mäklare du väljer är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen, uppfyller kraven som mäklare och inte har några tidigare varningar, är grundläggande. Ibland är det också väldigt enkelt att kolla upp en mäklare genom att helt enkelt göra en vanligsökning på nätet. Pengar är absolut viktigt när vi säljer vår bostad, men se också ett värde i att hitta en mäklare som tillfredsställer dina önskemål och krav, att ni delar bilden av hur försäljningen ska gå till, och har ett ömsesidigt förtroende.

Be om referenser och följ upp dessa. Du bör också gå ut på nätet och titta på mäklarfirmans husannonser. utformning, text och framför allt så att bilder presenteras på ett sätt som passar dig. Har mäklaren möjlighet att ge dig en attraktiv bostadsannons? Fråga också i vilka annonskanaler mäklaren arbetar. Blocket, vi på Boneo, Svenska Dagbladet och Dagens nyheter i all ära, men en duktig mäklare idag vet att sociala medier har en enorm genomslagskraft. Säkerställ att sociala medier också finns med i planen för försäljningen av din bostad.

Berätta allt, inga överraskande hemligheter!

Berätta allt du vet om ditt hus för mäklaren. Både det som är bra och dåligt. Undanhåll inga fuskrenoveringar, gamla läckor eller dåliga isoleringar. Antingen måste defekter åtgärdas före huset går ut till försäljning, eller tydligt framgå för eventuella spekulanter.Du som säljare har upplysningsplikt och bär ansvar för fel som är dolda och inte går att upptäcka vid en besiktning. Läs mer om det rent juridiska här!

Informera även din mäklare vad som inte kommer ingå i köpet av villan! Om det tex. är vitvaror som du har för avsikt att ta med dig vid flytt, de rymliga garderoberna eller jacuzzin i badrummet. Det bör också framgå under visning och i köpekontraktet.

Finns det anekdoter värda at berätta? Bodde en känd författare här i mitten av 90-talet? Kanske skrevs en bästsäljande roman just i det här huset? Allt som berättar en historia om ditt hus och ditt område, kan vara precis det som gör att villan går från ett attraktivt objekt till ett riktigt attraktivt objekt. Berätta allt som du tror är av värde, och låt sedan mäklaren filtrera ut det som han eller hon tror kan påverka försäljningen. Här är det alltid bättre att ge för mycket information, än för lite.

Förhands-, privat- och öppen visning

Ligger bostadsmarknaden på topp eller om det är ett riktigt eftertraktat objekt som är till salu, kanske mäklarbyrån väljer att ha en förhandsvisning. Det kan också vara så att en eller flera husspekulanter hört av sig och bett att få en förhandsvisning. Skälen kan vara många, som att spekulanter är bortresta på visningsdagen eller är så pass intresserade att de vill kunna prisförhandla före det blir budgivning.

Lägger någon på förhandsvisningen ett tillräckligt intressant bud som du känner dig nöjd med kan du till och med få villan såld före första visningsdagen. De flesta hussäljare väljer att ha en öppen visning, förhoppningsvis kommer det fler potentiella köpare, och sannolikheten att det kommer in fler bud är större med fler spekulanter. Den som har erfarenhet av flera visningar tycker att en av fördelarna med öppen visning är att man bara behöver plocka undan privata saker, städa och köpa snittblommor en eller två gånger. Det kan även framgå i husannonsen att det är privat visning och mäklaren tar då upp bokningar på visning för enskilda spekulanter.

Ibland har mäklarna en lista på husletare, kanske i ett speciellt område eller en speciell sorts villa. Du kanske har en specifik anledning, tex. mycket integritet som gör att du vill att huset endast ska visas på uppbokad tid och datum för en familj i taget.

Det viktigaste på visningen är att huset 'live' är identiskt med bilderna i annonsen. Använd därför bilderna som ’checklista’ för var ljusstakar, fruktfat och kuddar var placerade så att villaspekulanterna känner igen huset från annonsen. Att mäklarens beskrivning i annonsen överensstämmer med verkligheten är A och O. Att göra spekulanter besvikna på 'den magnifika eldstaden' som i själva verket är en liten skruttig kamin är ingen bra början på en affär. Då är det lätt att potentiella spekulanter tänker 'vad är det mer som är överdrivet i annonsen?'

Budgivning

Efter visningen är det mäklarens uppgift att fånga upp alla som lämnat en intresseanmälan under visningen. Om flera familjer visat sitt intresse kan det bli budgivning. Mäklaren har skyldighet att informera dig och alla som är med i budgivningen så fort ett nytt bud inkommit. Bud kan lämnas via telefonsamtal, sms eller mail. Inget bud är bindande förrän ett kontrakt upprättats och är underskrivet.

Kontraktsskrivning och handpenning

Du och köparen träffas tillsammans med mäklaren som då upprättat ett köpekontrakt. Läs igenom kontraktet grundligt så att villkoren stämmer med vad som bestämts tidigare. Även att det framgår tydligt vad som ingår i köpet. Om inte överlåtelsedag har bestämts tidigare ska även detta datum fastställas. Efter att kontraktet är påskrivet ska köparen betala handpenning, inom en viss tid. Vilket brukligt är 10% av köpeskillingen. Handpenningen deponeras på mäklarens konto tills köpet har gått igenom och hela beloppet av köpesumman erlagts.

Betalning och överlåtelse

Dagen då du ska lämna ifrån dig nycklarna till ditt gamla hem, träffas troligen du och köparen tillsammans med mäklaren på din bank. Fastighetsmäklaren har med sig de för fastighetsaffären nödvändiga handlingarna, såsom köpebrev, köpekontrakt och likvidavräkning. Ni går igenom köpekontraktet för sista gången och köpeskillingen transfereras till ditt bankkonto. Du lämnar över de dokument som tillhör huset tillsammans med alla nycklar till den nya ägaren. Ditt nya liv kan börja!

Ska du sälja din villa och funderar på att köpa en dolda fel-försäkring?

(säljarförsäkring eller överlåtelseförsäkring)

Kontrollera vad försäkringen täcker och läs noga igenom villkoren. Ställ frågor till försäkringsbolaget om du inte förstår. Bara för att det kallas för 'dolda fel-försäkring' finns ingen garanti för att den täcker alla dolda fel. Det kan vara bättre att ha en friskrivningsklausul för dolda fel i kontraktet än att köpa en dolda fel-försäkring. Då slipper du oroa dig i tio år framöver, vilket är den tid säljaren normalt kan hållas ansvarig för dolda fel. I så fall kan köparen istället beställa en vanlig överlåtelsebesiktning. Det kan tänkas att köparen vill pruta på priset för att gå med på en friskrivningsklausul, men det kanske det kan vara värt.

Lycka till med din försäljning!

Hoppas att ovanstående har varit till någon hjälp! Du kan redan nu gå in på. Hitta din mäklare och vilka mäklare som finns i ditt närområde. Dessutom har vi på Boneo massor av nya bostäder till salu där du kanske hittar ditt nya boende.