Kolla in den här supercharmiga skånelängan!

25 mars, 2020

Det har alltid varit något visst med Österlen i sydöstra Skåne. Det kallas inte Sveriges Provence utan anledning. Ni har väl sett Mandelmanns gård på TV4? Rena rama reklamfilmen för hur vackert och pittoreskt Österlen är. Här är det mesta mysigt. Smala gator, vingårdar, äppelodlingar, wallmofält, musteri, loppisar och konst är bara några saker som kännetecknar Österlen.

Nu ligger inte det här huset till salu på Rörum (där Mandelmanns gård ligger) men det är inte långt därifrån till Brantevik. Och det är på just Brantevik som den här supercharmiga skånelängan ligger, som nu är ute till försäljning här på Boneo.se. För mäklarfirman Bjurfors, som förmedlar husetkan det här kanske bli ett lätt uppdrag. Den här typen av objekt brukar nämligen försvinna fortare från bostadsmarknaden än vi hinner säga ‘äppelmust’.

Foto: Huset till salu på Brantevik har en historia från 1848. 

Huset är ett av de få på området som ligger precis vid havssidan. Tänk att vakna varje morgon till ljudet av vågornas slag mot klipporna. Och veta att du har idyllen utanför ditt fönster. Här kan säkert till och med en kylig höstvind känns njutbar, bara man får stå i den här trädgården och uppleva den.

Foto: Havet ligger precis utanför fönstret

Bor du i det här huset så ser du havet från nästan alla rum. Totalt finns här sex rum fördelade på 100 kvm och två plan. Men det är inte bara det havsnära läget som är exceptionellt. Detta är också ett hem som har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1848. När byn Brantevik fick uppleva expanderingen av fiskeläget fungerade det här huset som telegrafstation. Här har det bland annat också varit skomakeri en gång i tiden. Nu är det ett charmigt och helt oemotståndligt hem. Med de två olika ingångarna som finns är det också fullt möjligt att bedriva verksamhet här, för den som skulle vilja det. Varför inte en liten hantverksbutik?

Foto: Kök och den helt underbara vedugnen som bevarats. 

Visste ni förresten att Percy Barneviks familj tagit sitt namn efter just tätorten Brantevik? Företagsledaren är långt ifrån den enda offentliga personen med en relation eller förkärlek till Österlen. Här startade Gudrun Schyman sin politiska karriär i Simrishamns kommunfullmäktige. Ulf Lundell sjöng om Österlen i ’Måne över Haväng’. Och både Hans Alfredsson och Tage Danielsson har spelat in flera filmer på Österlen.

Och Österlen fortsätter att fascinera. Det som attraherar många är dels den vackra miljön, men också att det får fortsätta vara vackert på Österlen. Här är urbaniseringen låg, och motståndet till att bygga för mycket stort. Det är inte det att tiden står stilla på Österlen. Men de som bor här högaktar det orörda och charmiga med sina liv här.

För den som kommer utifrån Österlen och bestämmer sig för att slå sig ner här i det här huset så bör vi förbereda er på att man säger att man bor på Brantevik. Det är som sagt något visst med Österlen och här bor man alltid på, aldrig i.

Se fler bilder på huset till salu här (gå till bostadsannonsen) 

Av: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se

Blogger

Bostad till salu,

Alexander Erwik

Redaktör Boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen