Osannolikt vackra bergmansgården är från 1757 och insidan är underbar!

16 oktober, 2020

Intill den brusande Hoån i Torsåker ligger en magisk Bergmansgård som nu är till salu. Gården byggdes redan 1757 vilket är nästan svårt att förstå när man ser huset idag. Det är verkligen fint. Att huset stått här i 270 år är svårt att ta in. Bortsett från att huset i sig är förälskelse vid första ögonkastet omgärdas det av en utemiljö som är rakt igenom magisk med den privata stranden vid Hoåns porlande damm.

LÄS OCKSÅ: Det här kallar vi takterrass – spana in den unika etagelägenheten.

Det är inte bara Bermansgården som är magisk, det är också talande för bygden där den ligger. I de Norra delarna av Bergslagen bor man mitt i en storslagen naturupplevelse. Är man här så ska man verkligen ge sig ut och vandra. Från Torsåker har du fina vandringsplatser som den trolska andaktsplatsen Kårsberget, toppen av Körbergsklack med 213 meter över havet och Klocksberg som också bjuder på en enastående utsikt, inom räckhåll.

LÄS OCKSÅ: Charmiga gathuset, stort kulturhistoriskt värde på lilla gatan.

LÄS OCKSÅ: Wow – vilka bostäder! Här är veckans klickraketer!

Bergmansgården som nu är till salu är en sevärdhet i sig som uppskattats av de som fått förmånen att sova över här eller komma över på en kopp kaffe. Och det har blivit några genom åren. De nuvarande ägarna har nämligen bedrivit bed & breakfast på övervåningen och sommarcafé i kvarnbyggnaden på tomten. Ett väldigt uppskattat sommarcafé ska påpekas. Samtidigt har familjen bott i den nedre delen av bostadshuset.

Ute vid kvarnen som också ingår i den här bostadsaffären har flera lokala konstnärer ställt ut sina alster till beskådan och ägarna av gården har själva arrangerat loppmarknad i ett av uthusen på tomten. Bergmansgården har helt klart varit en uppskattad mötesplats på orten för både handel och kultur. Köper man det här objektet får man alltså redan en etablerad och populära adress och en inarbetad kundkrets på köpet.

LÄS OCKSÅ: Bostadsekonomi: Oroar du dig för din bostadssituation? Gardera dig så du är säker i osäkra tider. 

 

Nu kanske någon intresserad köpare har helt andra visioner för Bergmansgården. Som att använda hela bostadshuset som fullskaligt hem för stora familjen och istället göra ateljé, snickeri eller konstnärsverkstad av kvarnen. Möjligheterna här är lika många som Bergmansgården är stor till ytan. Hela 298 kvm för att vara exakt. Här finns 9 rum och kök och huset är en kokande gryta av gammal charm. Visst har man piffat upp och renoverat här men det har gjorts med stor respekt för husets flera hundra år gamla historia. Kaminer, trägolv och kakelugnar kastar betraktaren tillbaka till en tid som varit.

LÄS OCKSÅ: Elegant villadröm – i rosa!

LÄS OCKSÅ: Sekelskiftesdröm på gräddhyllan!

 

Även den gamla kvarnen är väl tilltagen i storlek vilket gör den till en utmärkt festlokal. Här finns också ett kök som gör det praktiskt för tillställningar, så man slipper springa fram och tillbaka till bostadshuset. Även om de ägare som kommer ta över Bergmansgården nu skulle välja att ha den helt för sig själv och familjen får man nog stå ut med en och annan nyfiken förbipasserande. Människor med många välbevarade minnen härifrån kvar i sina hjärtan. Kvarnen har nämligen ett stort samhällshistoriskt värde för trakten och de som bor här. Här har lokalbefolkningen i Torsåker med omnejd kunnat komma förbi på de mycket populära musikkvällarna som arrangerats här.

LÄS OCKSÅ: Vilka våningar! Veckans mest klickade dessutom!

Och ingen Bergmansgård utan äppelträd, kan man väl säga. Det hör lite till. Och äppelträden som finns här är gamla, precis som huset. Kanske har några av dem stått här sedan husets restes i mitten av 1700-talet. Det vet bara träden. Nu är det dags för nya händer att plocka av säsongens färska äpplen.  Vem eller vilka det blir får framtiden utvisa. Gården är iallafall till salu och det till ett pris om 2 875 000 kronor.

Mäklare är Viktor LöfLänsförsäkringar Fastighetsförmedling Sandviken. Du kan läsa mer, se fler bilder och kontakta mäklaren i bostadsannonsen.

Foto: Anders Eibl

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen