Utland: Daniel lämnade cockpit, nu får han bostadsaffärerna att flyga i Spanien!

11 november, 2020

Efter 10 år som pilot satsade Daniel Barrdahl på att istället få bostadsaffärerna att flyga. Idag utövar han sitt arbetsliv på marken istället för i luften, men det saknas då inte internationella möten i hans nya jobb. Som mäklare på Mäklarringen i Estepona/Marbella träffar han människor från hela världen som drömmer om ett hem i solen. Boneo ringde upp Daniel för att ta reda på hur bostadsmarknaden ser ut i Estepona/Marbella, vad man behöver tänka på när man letar bostad i Spanien och vilket bostadsområde i hans region som är allra hetast just nu.

Faktaruta

Namn: Daniel Barrdahl
Gör: Mäklare på Mäklarringen Estepona/Marbella
Ålder: 40
Motto i livet: Gör det bästa av ditt liv och uppnå dina drömmar
Gör helst på fritiden: Resa, träna, umgås med familj och vänner

LÄS OCKSÅ: Bo som Iron man, kolla in huset som är ett med naturen!

LÄS OCKSÅ: Hitta din drömbostad i solen på Boneo Utland

Du är mäklare för Mäklarringen Estepona/Marbella, hur kommer det sig att du hamnade i Spanien?

Jag har tidigare jobbat som pilot i 10 år och senast på Norwegian. Då covid-19 bröt ut satte Norwegian sitt svenska dotterbolag i konkurs och alla vi som var baserade på Arlanda förlorade jobbet. Och nu när flygbranschen går på knäna fanns det en bra möjlighet att prova något annat jag är intresserad av och Spanien har alltid varit ett av mina favoritländer.

Varför blev det just Estepona/Marbella?

För två år sedan köpte jag en nyproduktion här i Estepona av just Mäklarringen, långt innan jag visste att jag börja jobba här. Så därför sökte jag mig aktiv till detta område då Estepona är upp uppgång och fler och fler svenskar har hittat hit. Esteponas har de senaste åren haft en positiv utveckling då det byggs mycket nytt här och borgmästaren har gjort ett bra jobb med att fräscha upp och göra gamla stan här otroligt mysig med ett bra utbud av tapasställen, barer, caféer mm.

LÄS OCKSÅ: Villa med utsikt över Gibraltar och Afrika i Manilva

 Och varför blev det just mäklaryrket för dig?

Bostadsmarknaden har alltid varit intressant för mig och jag har köpt och sålt en del privat hemma i Sverige och även varit intresserad av den utländska marknaden. Efter 10 år som pilot, där jobbet är ganska statiskt, så ville jag göra något där man får åka runt och träffa människor, ha lite mer omväxlande arbetsdagar och hjälpa människor att hitta deras drömbostad. Precis som jag själv gjorde för två år sedan när jag hittade min drömlägenhet här.

Vad skulle du säga är det bästa med att jobba i Spanien?

Det bästa med att jobba här är att det är kul att träffa människor från hela världen och möta kunder som är intresserade och glada då de kommer ner och ska hitta en bostad. Självklart är även klimatet en faktor som gör det mer inspirerande att jobba här.

LÄS OCKSÅ: Köpa bostad i Spanien – så här ska du tänka när du väljer din bostad! 

Vilka råd skulle du vilja ge till den som funderar på att börja jobba som mäklare i Spanien, om man aldrig gjort det tidigare? På vilka sätt är det annorlunda att jobba i Spanien?

Jag tror det är bra att veta lite hur det fungerar här nere innan man bestämmer sig för att ta steget. Och om man väl börjar jobba så tror jag det är bra att ha tålamod, du kommer förmodligen inte sälja första veckan, och kanske inte heller första månaden och detta är något man ska vara medveten om.

Vad är det som driver dig i ditt arbete?

Först och främst handlar det ju om att se nöjda kunder som hittat sitt drömboende, det är ju ändå det mitt jobb går ut på. Sen gillar att nå resultat och har ett starkt inre driv, har tidigare hållit på med idrott på elitnivå och är den typen av personen som jobbar hårt för att lyckas.

LÄS OCKSÅ: Renoverad takvåning mitt i centrala Torrevieja med takterrass

 Vem skulle du säga är din förebild, rent yrkesmässigt?

Jag har några riktigt duktiga kollegor som jobbat många år här nere i Spanien som har mycket erfarenhet av jobbet och är mina förebilder.

 Hur ser bostadsmarknaden ut just nu i Estepona/Marbella?

Trots den pågående pandemin så rullar det på nästan som vanligt. När det gäller tex nyproduktioner ligger de kvar på samma priser som innan pandemin kom. Finns dock några få som erbjuder lite rabatt och de flesta har lite generösare regler när det gäller att lägga en deposition för reservationen så man får pengarna tillbaka om man inte kan resa ner eller ångrar sig. Många trodde nog på ett prisras men det är inget vi sett ännu varken på nyproduktioner eller resale.

LÄS OCKSÅ: Exklusiva lägenheter med utsikt över hamnen i Sotogrande

Är det någon typ av objekt som man ska hålla utkik efter, som är sällsynta på just din marknad?

Som jag beskrev tidigare så har det inte varit någon större skillnad i marknaden, så om man vill tjäna lite pengar (5-6000 euro) så kan man kolla efter objekt med en sån rabatt. Som det ser ut nu gäller det fram till nyår.

Hur tror du att marknaden i Spanien kommer se ut 6 månader?  

Det är en väldigt bra fråga och ännu svårare att svara på. Det beror helt klart mest på hur det kommer se ut med pandemin då, och även hur den har påverkat ekonomin på lång sikt. Som jag skrev tidigare så har vi inte sett några direkta prisnedgångar. Min gissning är att om ekonomin inte påverkas alltför hårt så kommer marknaden trots allt hålla i sig. Det är när folk blir tvingade att sälja billigt som marknaden kan gå ner, och detta kan ju hända om ekonomin påverkas hårt med högre arbetslöshet, högre räntor osv. Men jag tror och hoppas att ekonomin inte påverkas allt för mycket med hjälp av stödpaket och andra hjälpmedel som håller ekonomin uppe.

För den som inte alls känner till regionerna, vad skulle du säga är det starkaste argumentet för att man ska köpa sin bostad just här?

Estepona är verkligen en liten pärla som har mycket att erbjuda. Dels har det en fin strand, en mysig hamn och en pittoresk Old town med ett bra utbud av tapasställen, barer, cafeer mm, men även närhet till mycket såsom golfbanor, djurpark, padelbanor. Här är det en lite lugnare miljön men vill man ha tex uteliv så ligger Marbella och Puerto Banus inte mer än 20-25 min bort. Sen tycker jag även priserna, jämfört med tex Marbella, fortfarande är väldigt bra. Här får du mycket mer för pengarna och ett lugnare alternativ till tex Port Banus/Marbella.

 Vilken är den vanligaste frågan du får från personer som letar bostad i Spanien?

Just nu är det mycket frågor om hur det ser ut med coronaläget och om priserna på marknaden har ändrats.

Vilka råd skulle du vilja ge till den som letar bostad i Spanien just nu? Hur ska man tänka när man letar? ’

Som jag alltid tänkt själv när det gäller bostadsköp, kom in på marknaden så snart som möjligt. Historiskt sett så har priserna gått uppåt och kommer fortsätta göra. Såklart kommer det finnas nedgångar men i det långa loppet går det uppåt. Så jag tror det är svårt att sitta och försöka tajma in att köpa vid rätt tillfälle utan bättre att komma in på marknaden istället och så länge du inte behöver sälja vid en prisnedgång så är du väldigt safe. Så till skillnad från hur många andra tänker nu under coronatider så tror jag möjligheterna att hitta något man verkligen vill ha är större nu då en del kunder avvaktar. Vi ordnar videosamtal, videos och virtual tours om man känner att man inte vill resa i dagsläget.

Finns det något bostadsområde i Estepona/Marbella som du tycker är extra spännande just nu?

Jag vill gärna framhålla Las Mesas som ett av kustens absolut intressantaste områden. Där hittar du en bra mix av gångavstånd till strand, hamn, gamla stan. Bra utsikt då det ligger på en kulle och ett stenkast från ett en park där det också finns padelbanor och gym. Fyra nya projekt byggs där just nu och de alla är intressanta.

Det är annorlunda att äga en bostad i Spanien jämfört med att äga en bostad i Sverige. Vilka saker tycker du är viktigast att tänka på som nybliven bostadsägare i Spanien?

Jag rekommenderar alla att ha en advokat som sköter det juridiska med alla papper som behövs vid ett bostadsköp här nere och även för att säkerställ att det inte uppstår några problem vid själva köpet. I Sverige kan man vara ganska begränsad över att bestämma över sin bostad om det är en bostadsrätt, bostadsrättsföreningen har rätt mycket att säga till hur du ska nyttja din bostad. Här äger du din bostad och är därför mer fri att hyra ut den som du vill tex, förutsatt att du har det certifikat som behövs och även fast föreningen som du bor i ändrar regler som säger att du inte får hyra ut så får du fortsätta att göra det om du redan har fått godkänt för uthyrning. Den absoluta majoriteten av nyproduktionerna har dock regler som gör att du får hyra ut.

Tre bostadstips på Boneo som Daniel förmedlar

Nya lägenheter med vacker utsikt!

Solkustens hetaste projekt!

Hörnlägenhet i fantastisk miljö!

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen