Intervju: Theo Dietz – ett annorlunda mäklarliv mellan skärgårdsöar!

19 november, 2020

Det märks att mäklaren Theo Dietz på Sjönära fastigheter älskar sitt jobb. När Boneo träffar honom för en intervju inser vi dock snabbt att hans mäklarjobb skiljer sig rätt mycket från ett ’vanligt’ mäklarjobb. Bland annat tillbringar Theo en hel del tid på vattnet mellan olika öar i Stockholms skärgård. De 60 mail som ska besvaras per dag får ibland skötas i båten mellan visningar och kundmöten. Att spendera så mycket tid i Stockholms skärgård kan te sig som en riktig drömarbetsplats. Men som Theo Dietz själv säger till Boneo; Då ser inte de mig i överlevnadsdräkt i minus 10, kan man säga

Varför blev det just mäklaryrket för dig?

Jag har hållit på med hav och sjö hela livet. Så det är ett stort intresse för mig och har varit sedan jag var liten. Det var pappa som fick in mig först. Han sålde båtar och sjökläder. Jag har bl.a. varit seglarlärare och kappseglade i medelhavet på en americas cup-båt som heter JK7 Velsheda. Det ser glassigt ut om man googlar men sanningen är att jag mest fick putsa krom. Haha. Jag seglade kanske 2 timmar om dagen och resten gick åt till att försöka få bort saltvatten på båten. Haha. När jag började som mäklare så var det självklart att jag skulle jobba med objekt som har en stark relation till vatten. Jag älskar att jobba med öar, det är min favorit faktiskt.

När du var tonåring, vilket yrke trodde du att du skulle ha idag? Om du ser tillbaka?

Jag hade bara testat sånt jag inte ville göra. Sålde glass. Jobbade med farsan. Det funkade inte så bra. Men trodde nog att jag antingen skulle flyga ambulanshelikopter i skärgården. Det eller helikopterpilot var drömmen som liten. Jag har alltid haft en längtan efter att hjälpa människor. Jag gillar det. Och det är faktiskt det jag gör i mitt nuvarande yrke.

Hur menar du då?

Den här typen av objekt som jag förmedlar, sjönära objekt, är hus som ingen egentligen vill sälja. Men som de av olika anledningar måste sälja. Större delen av kunderna är antingen dödsbo, skilsmässor eller syskon som inte kommer överens. Ganska ofta är det jobbiga situationer för de inblandade, som de motvilligt dragits in i. Och det är mycket känslor inblandade. Så det är ofta tuffa situationer som jag hjälper mina kunder med att hitta en lösning på genom en bra affär. När jag får feedback från mina kunder på att jag verkligen gjort en bra affär så känns det otroligt bra, så det driver mig.

LÄS OCKSÅ: Underbara Villa Solsta är veckans klickraket!

 

Vem eller vilka inspirerar dig?

Min morbror. Han hade en egen båtbutik i Saltsjöbaden. Den gick tyvärr inte så bra, istället för att tjäna pengar så lät han kompisar komma och låna och det gav inga intäkter. Istället startade han ett surfmärke. Och trots att han inte var bäst i skolan så lyckades han med den satsningen. För att han är driven och framåt. Och väldigt ödmjuk. Och med de egenskaperna kommer man långt.

Sjönära fastigheter är ett speciellt mäklarföretag eftersom ni bara jobbar med sjöställen och havsnära objekt. Vilken är den största skillnaden jämfört med ett ’vanligt’ mäklarföretag?

Sjöställen är ett väldigt speciellt segment. Eftersom det är så starkt säsongbetonat. Vi har vårmarknad fram till sommaren och två veckor efter midsommar så lugnar marknaden ner sig för oss ganska rejält. Och drar igång igen runt den 15 augusti.

Hur har ditt arbete påverkats av den rådande pandemin?

I början blev jag väldigt orolig och undrade om man ens får ha visningar. Men jag tycker att det har funkat väldigt bra. Sedan påsk har jag varit ledig 8 dagar så det har gått i ett. Det är ändå fantastisk att ha så mycket att göra i dessa tider. Vi har märkt ett större intresse för fritidsboenden, som vi förmedlar mest, eftersom många fler har fått börja planera för hem-ester istället för att åka utomlands. Många fler har också varit ute på sina sjöställen i år, så ofta de kan. Det märks också på båttrafiken och båtförsäljningen. Till exempel så var vattenskoters helt slut i lager på Värmdö.

Hur tror du att det kommer se ut de kommande sex månaderna?

Ganska oförändrat tror jag. Jag tror personligen att vi kommer få leva med nya omständigheter ett tag till. Fler och fler kommer att jobba hemma och jag tror till och med att många kommer bli mer benägna att köpa ett landställe i dessa tider. Eftersom vi kanske inte kommer kunna åka utomlands som vanligt på ett tag.

LÄS OCKSÅ: Med den här anläggningen hemma behöver man INTE gå på spa!

 

Vem ringer du och frågar när du verkligen inte kan komma på svaret själv? Vem är din klokaste livlina?

Det finns mycket kunskap i Sjönära fastigheter. De flesta som jobbar hos oss har varit med länge. Det finns inte mycket som vi inte kan komma fram till tillsammans. Har man t.ex. en frågeställning om dispens från strandskydd så finns den kunskapen till 99 procent i bolaget. Alla behöver hjälp och råd ibland och i företaget delar man frikostigt med sig av sina kunskaper, mellan kollegor. Har man sålt sjölägen i 35 år så har man också mycket kunskaper. Många på företaget har också växt upp i skärgården.

Hur ser en ’normal’ dag ut för dig? Hur börjar den och hur slutar den?

Mina dagar ser väldigt olika ut. Under högsäsong så har jag oftast runt fyra möten i skärgården. Så jag tar båten direkt ut för intag och värderingar. Det blir många sjömil per dag. Mitt rekord är från Nynäshamn ut till Saxafjärden viket är ungefär 60-70 sjömil. Förutom möten med kunder så blir det i runda slängar en 60 mail som ska besvaras per dag. Jag försöker svara på så många som möjligt på vägen ut och tillbaka. Generellt så åker jag ut på jobb vid 8 på morgonen och är hemma 7-8 på kvällen.

Med så många arbetstimmar per dag, vad skulle du säga är din viktigaste arbetsrutin?

Att jag måste planera min körning. Så att man inte kör bort 5 timmar av en arbetsdag. Fyra möten kan låta lite men man får tänka på att avståndet mellan där mötena hålls kan vara många sjömil. Jag får också tänka på att jag inte ska säga ja till allt. Det kan se enkelt ut i teorin men i verkliga livet så får man inte ihop det. Jag försöker hålla flera möten på samma öar för att effektivisera det.

Hur motiverar du dig själv till så långa arbetsdagar?

 Nu älskar jag att vara ute i skärgården. Sen säger folk ofta att jag har ’världens bästa jobb’. Då ser inte de mig i överlevnadsdräkt i minus 10, kan man säga. Haha. Aluminiumbåt suger verkligen värmen ur benen. Men det är samtidigt väldigt karaktärsdanande att jobba som jag gör.

Det låter ganska ensamt också?

Ja, på så sätt är det ganska ensamt ibland men jag trivs bra med det. Ibland sover jag över i skärgården om jag har en helg med många möten. Så jag delar mitt liv mellan skärgården och stan.

LÄS OCKSÅ: Unika och sällsynta gathus – nu är två av dem äntligen till salu!

 

Hittar du i skärgården som i din egen ficka?

Ja, det kan man säga. Jag behöver inga sjökort längre om man säger så. Jag har ju jobbat i skärgården i 6-7 år och innan jag började på Sjönära så hade jag redan kört en del. Så jag hittar väldigt bra.

Var ser du dig själv om fem år?

Jag älskar det jag gör. Så jag vill se hur långt jag kan gå i detta. Jag jobbar på att ha en personlig, grundad och långvarig relation med mina kunder. Istället för att packa på mig 70 objekt samtidigt. Mitt driv kommer av att göra en lyckad affär. Det är alltid härligt att se. Många av de som letar efter ett sånt här ställe har letat 3 eller 5 år. Så länge som jag kan hjälpa människor med att hitta det fritidshus de drömmer om så trivs jag och är kvar i yrket.

Vilken arbetsdag skulle du säga är den viktigaste under en vecka, för dig?

Alla dagar är viktiga men visningarna är egentligen allra viktigast, och de brukar vara på söndagar.

Hur ser en visning ut när du arrangerar den? Vilken är den största skillnad från att visa en bostad som ligger i stan?

Den största skillnaden är logistiken. Vi måste ju få ut spekulanterna till bostaden som ska visas. Oftast skickar vi dem med taxibåt när det är många spekulanter som kommer på visning.

Det låter kostsamt?

Det kostar en del att skicka taxibåt, så det är inte roligt att stå där när folk inte dyker upp. Det har hänt några gånger. Det är kanske en sån där grej som skiljer sig från att visa en bostad på land, dit spekulanterna oftast tar sig för egen maskin.

Hur planerar du dina visningar?

Det ska kännas som att komma hem till någon på fika. Så jag ställer fram saft, kaffe och bullar. Ofta är hela familjen med inklusive barnen, så det är bra om barnen kan sitta och äta bullar så föräldrarna får ro att titta på huset.

LÄS OCKSÅ: Unika Stjärneborg slott – bara till salu på Boneo.se

(film nedan: Under vinterhalvåret är det heller inte alltid lätt att vara skärgårdsmäklare)

Tar du reda på vad spekulanterna ska använda huset till innan de kommer på visning?

Oftast är det fritidsboende som är syftet. De som söker något till permanent bostad har rätt bra koll på skärgården och vet vad de söker så de kommer sällan till mig.

På vilket sätt är det annorlunda att förmedla sjöställen jämfört med andra objekt?

Dels är processen längre än när man säljer ett objekt i stan. Normalprocessen tar mer tid. Det kräver också en helt annan grundläggande kunskap för att sälja sådana här bostäder. Det kan till exempel vara strandskyddat så då behöver man som mäklare veta vad det innebär och vad som gäller. Det kan t.ex. vara strandskydd både på land och i vattnet.

Vilken är den vanligaste frågan du får från spekulanter?

Första frågan är om stället har Waxholmsbåtsanknytning. Det vill många ha. Fiberanslutning är det många som frågar efter. Speciellt nu när många vill åka ut till sitt landställe och jobba när de ändå inte får vara på kontoret. Många frågar om gemenskapen på ön. Om de firar midsommar etc. Och många frågar om det finns matbutik. En annan vanlig fråga är var och om man får bygga på sin tomt. Vilket är högst relaterat till strandskyddet, som kom 1975. Om man t.ex. vill sätta upp en terrass så kräver det oftast dispens från strandskyddet. Man får inte heller bara lägga ut en sandstrand för att man äger marken. Så många frågor kommer angående detta.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsinspirerad lyxvilla  i Örebro är veckans mest klickade bostad!

LÄS OCKSÅ: Bo som Iron man, kolla in huset som är ett med naturen!

Foto: Försäljningen av det här huset på egen ö är Theo extra stolt över!

Finns det några typer av objekt som är mer lättsålda än andra?

De dyrare objekten har varit mer lättsålda. De med bättre lägen. Kvällssol. Med stor lättillgänglighet med Vaxholmsbåt. De med alla rätt helt enkelt. För några år sedan kostade de kanske 12 miljoner men nu kan det sticka iväg prismässigt och dessutom snabbare än tidigare. Det är fler som tittar på den här typen av objekt just nu, det märks tydligt.

Är det någon försäljning du är extra stolt över?

Ja faktiskt. En egen ö i närheten av Nåttarö med ett arkitektritat hus av Johnny Andersson.

Ni förmedlar ju ibland objekt där man också köper hela ön, dvs man får hela ön för sig själv. Är det något speciellt man behöver tänka på om man är enda boende på ön?

Man måste gilla att åka båt. Haha. Och man behöver vara hyfsat båtkunnig. Nu är det inte fullt så isolerat som det låter. Idag kan man ju få matleverans direkt till bryggan.


 

LÄS OCKSÅ: Nödvändiga tips för bostadsköpare – Mäklarbloggen!

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen