Stjärneborg slott, en helt unik bostad – bara till salu på Boneo.se

15 november, 2020

En av dåtidens mest framträdande arkitekter ritade Stjärneborg slott åt en riktig charmör av sin tid. Som faktiskt tydligt manifesterat att han inte har för avsikt att lämna sitt säte, trots att han dog 1960. På köpet får man här inte bara en mängd historier om den mycket specielle adelsmannen Stierngranat, här ingår också det mausoleum där han ligger begravd.

Foto: Dayfotografi

Stjärneborg slott är en helt unik bostad till salu just nu. Nu är det inte bara den högst påtagliga slottskänslan som gör just det här objektet unikt. Det här är en bostadsaffär med både historier och nostalgi på köpet. Och därtill en magisk och sagolik utsikt över sjön Ralången.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsinspirerad lyxvilla  i Örebro är veckans mest klickade bostad!

LÄS OCKSÅ: Bo som Iron man, kolla in huset som är ett med naturen!

Först kan man konstatera att man bor väldigt privat och enskilt här ute på slottet som ligger i Aneby, Småland, cirka 4 mil från Jönköping. Den stora tomten om hela 26 356 kvm är nämligen ett helt ostört boende utan minsta lilla risk för några nyfikna obehöriga. Det närmaste att betrakta som grannar är den egna skogen och de grönskande fälten. Som alltså också är dina om du köper Stjärneborg slott. I sann rojalistisk anda så ingår också egna jaktmarker här och en alldeles egen borggård. Borggården som ligger på marknivå inom slottets väggar är en alldeles egen stor oas i sig, fullt av blommor och växter. Dessutom finns här två gillestugor, en med öppen spis och ett rum som är oerhört vackert inrett.

LÄS OCKSÅ: Hitta din drömbostad i solen på Boneo Utland

Att slottet är stort ser man redan från utsidan. Väl inne hittar man hela 14 rum varav sju är sovrum. Redan i entrén börjar magin där man möts av en vinterträdgård, fortsätter man in i bostaden når man bl.a. en riddarsal med 4,5 meter i takhöjd, en salong, matsal, bibliotek och biljardrum. Biljardrummet har också en våning med loft. Pampigt och storslaget är verkligen något som präglar det här hemmet och det in i minsta detalj. Golvet på entréplan är verkligen iögonfallande och består av fiskbensparkett. Och tittar man upp i taket så förstärks verkligen slottskänslan av de vackra stuckaturerna. Inget slott är komplett utan öppna spisar, kan man tycka. De som flyttar in här kan därmed njuta av de två öppna spisarna på entréplan.

LÄS OCKSÅ: Exceptionell våning med Paris-vibbar var förra veckans mest klickade bostad!

LÄS OCKSÅ: Nödvändiga tips för bostadsköpare – Mäklarbloggen!

En våning upp ligger själva sov-avdelningen där rummen är lika många som en vecka har dagar.  Här uppe finns också tre duschrum så någon badrumsträngsel på morgnarna behöver inte slottets nya residenter oroa sig för. Stjärneborg slott med sina hela 600 kvm yta har också en souterrängvåning som tidigare använts till verksamhet. Den här delen har därför också en egen ingång.

LÄS OCKSÅ: Köpa bostad i Spanien – så här ska du tänka när du väljer din bostad! 

LÄS OCKSÅ: Unik lägenhet, bostadshuset liknar inget annat vi sett!

Stjärneborg slott erbjuder inte bara en storslagen bostad för den familj som tar över fastigheten. Till bostadsaffären hör nämligen också lika många historier om mannen som lät uppföra det, som rummen är många till antalet. Det finns med andra ord en hel del att berätta om Stjärneborg slotts allra första ägare. Som hette Malte Liewen Stierngranat och var en mycket speciell man. Men först är det kanske på sin plats att skryta med namnet på den person som fick uppdraget att rita slottet. När ritningarna för slottet skapades av arkitekten Torben Grut så var han redan ett känt namn inom sitt gebit. Han hade nämligen ritat Stockholms stadion som stod klar 1912, lagom till de olympiska spelen samma år. Och visst finns det likheter mellan arenan i Stockholm och det här magiska slottet som nu är till salu. Bland annat den pampiga nationalromantiska stilen och det vackra teglet som de båda fasaderna består av.

LÄS OCKSÅ: Grön lekplats? 7 Tips för en barnvänlig trädgård!

LÄS OCKSÅ: Känner du igen huset från tv?

 

Vem var då denne Malte Liewen Stierngranat som först beställde slottet som stod klart 1915? En mycket mytomspunnen man kan man säga, och ganska ovanlig för sin tid, vågar man nog påstå. Hans liv omgärdas av en uppsjö av historier. Som att han umgicks med både Prins Eugen av Sverige och Amerikas dåvarande president Theodore Roosevelt. Eller snackisen om att Herr Stierngranat egentligen inte var särskilt rik från början, trots att han växte upp i den svenska överklassen med far Gustaf Stierngranat och mor friherinnan Antoinetta von Liewen. Det sägs också att hans charm och enorma sociala kompetens fick välbeställda kvinnor att finansiera hans leverne och uppehälle. Vilket måste ha tett sig synnerligen okonventionellt i början av 1900-talet.

Den historia om Stierngranat som är lättast att fastna vid är den om hur han tog sig till slottet när det väl stod klart. Hans bas var nämligen Stockholm och för att ta sig till slottet tog han tåget. Ett tåg som inte stannade någonstans i närheten av slottet men det hindrade inte Malte som helt sonika drog i nödbromsen när tåget befann sig på behagligt avstånd. Nu var det säkerligen ingenting som roade tågpersonalen i långa loppet men Stierngranat var en man som kanske levde efter mottot ’skam den som ger sig’. Istället lyckades han övertala Kungliga järnvägsstyrelsen att uppföra en helt ny station i närheten av Stjärneborg. Där stod stationen i dryga 50 år och behagade Stierngranats resande tills den revs i mitten på 60-talet. Men då hade ju också Stierngranat själv gått ur tiden fyra år tidigare.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt sjöställe med egen sandstrand – 40 minuter från Stockholm

LÄS OCKSÅ: Exceptionella lyxvillan fick mest klick förra veckan!

 

De som nu tar över det vackra slottet får inte bara alla historier om Malte Stierngranat med sig i den här bostadsaffären. Man får också rent bokstavligen självaste herr Stierngranat på köpet. Utanför fastigheten lät Stierngranat uppföra en pyramid som i själva verket är ett mausoleum där han är begravd sedan sin död 1960. Dessutom finns här ett ’fängelse’ på källarplan som gjorts om till kafferum/väntrum. Här är fönstren väldigt speciella med sin järnförstärkning. I det här rummet fängslade Malte självaste brevbäraren. Det är ytterligare en av många historier kring honom. En historia som slutade i rättssalen, till Stierngranats fördel lyckligtvis. Det sägs också att det inte bara var brevbäraren som fick bida en del av sin tid i fängelshålan. Här hamnade också en del stackars anställda genom åren.

LÄS OCKSÅ: Sveriges första folkskola gjordes om till hem, nu kan du flytta in!

 

Att få förmedla ett sånt här objekt måste vara ren glädje. Mäklaren som fått det ansvaret på sitt bord är Amelie Sjöbring CimenHusmanHagberg Jönköping. Bostaden finns bara till salu här på boneo och du kan läsa mer, se fler bilder och kontakta mäklaren i bostadsannonsen.


LÄS OCKSÅ: Daniel lämnade cockpit, nu får han bostadsaffärerna att flyga i Spanien!

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen