Sveriges kanske första folkskola, nu kan den bli din!

19 oktober, 2020

Den nuvarande ägaren av Frölichska skolan i Horred, Mark som är till salu här på Boneo lämnar med varm hand över ett hus som inte bara är vackert, utan som också har en intressant historia. Det är säkerligen inte ett hus som man släpper ifrån sig särskilt lätt. Den som köper det här huset kan faktiskt skryta med att ha kanske Sveriges första folkskola i sin ägo. I bostadsannonsen här på Boneo står det att huset byggdes 1842, men efter att Boneo pratat med den nuvarande ägaren Eva Maunsbach så berättar hon att skolan stod klart 1838 och att den första klassen började redan 1841, dvs ett år innan allmän folkskoleordning.

Eva, vad var det du själv fastnade för när du köpte skolan?
– Jag är extremt svag för gamla hus med bevarad själ, och det var just detta jag fann i huset. Så mycket historia och liv sitter i väggarna.

Huset är till och med Sveriges första folkskola, vad kan du berätta om husets historia?
– Skulle kunna vara Sveriges första folkskola. Då Gustav Frölich donerade/testamenterade hela sitt arv till den allmänna folkbildningen i Istorp och därmed genom donationen lät bygga Frölichska skolan. Skolan stod klar 1838 och den första klassen började 1841, dvs ett år innan den allmänna folkskoleförordningen trädde i kraft 1842.

(intervjun fortsätter nedan)

LÄS OCKSÅ: Pampiga herrgårdsvillan ser ut som ett franskt slott!

På kungliga biblioteket i Stockholm finns en del att läsa om Frölich och skolan och en gammal släktfejd, vad kan du berätta om det?
– Det enda jag fått berättat för mig är att släkten bestred G.A. Frölichs testament och att detta de´revs till högsta instans och beslut härom finns att finna i Kungliga Bibliotekets arkiv signerat av dåvarande kungen.

Vad kommer du sakna mest med att bo där?
– Husets själ såklart. Alla möjligheter som det finns att skapa i huset och alla historier huset berättar för en när man vårdar det.

(slut på intervju, läs mer om huset nedan)

Huset består av två våningar där övervåningen är den del som Eva Maunsbach använt som bostadsutrymme. På nedre plan finns flera intressanta rum som är renoverade och andas husets gamla historia samtidigt som andra delar står de nya ägarna fritt att sätta in helt egna prägel på.

Huset i sig är stort med hela 274 kvm boyta så för en framtida familj finns alla möjligheter att här göra betydligt fler sovrum och sociala ytor. Redan nu är som sagt hela övervåningen en fullt kompatibel bostadsdel med tre sovrum, vardagsrum, kök, badrum och flera stora förråd. Alla sovrum här uppe har snedtak vilket gör dem extra mysiga. Och i två av sovrummen finns ett trägolv som sannerligen är lätt att älska. Vardagsrummet här har ett trätak som är gammalt och det blottade timret på en av väggarna tillsammans med braskamin, mönstrad tapet och trägolvet ger verkligen det här rummet extra charm.

LÄS OCKSÅ: Drömvilla vid havet, men vänta tills du ser utsikten!

LÄS OCKSÅ: Osannolikt vacker bergmansgård – från 1757

 

På nedre plan finns som sagt flera rum med potential. Bland annat den stora gamla skolsalen som idag används som förråd. Här finns alla möjligheter till att istället göra ett härligt sällskapsrum av detta utrymme. Eller varför inte konstnärsateljé? Några rum som inte behöver göras något alls med, som istället är sagolikt fina som de ser ut, är matsalen i fil med allrummet där originaltapeter tagits fram i efterhand. Även det fina trägolvet andas gammal stil. Kolla också in träpanelerna i allrummet och kakelugnen. I kakelugnen är det förvisso eldningsförbud men som dekorativt inslag kommer kakelugnen verkligen till sin rätt.

LÄS OCKSÅ: Charmiga gathuset, stort kulturhistoriskt värde på lilla gatan.

LÄS OCKSÅ: Bostadsekonomi: Oroar du dig för din bostadssituation? Gardera dig så du är säker i osäkra tider. 

 

Frölichska skolan är en underbar bostad med tidstypiska rum, generös takhöjd, mycket historia både fullt synligt såväl som i väggarna. Det begärda utgångspriset är 1 850 000 kronor och skolan förmedlas av Anders EmmothLänsförsäkringar Fastighetsförmedling Kinna. Du kan läsa mer och se fler bilder i bostadsannonsen.

Foto: Johan Rosén, husfoto

LÄS OCKSÅ: Elegant villadröm – i rosa!

LÄS OCKSÅ: Sekelskiftesdröm på gräddhyllan!

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen